ČERVEN

27.02.2011 16:20

Co dělají včely

Včelstva jsou v plné síle. Nemají-li dostatek prostoru, rojí se.

Po slunovratu je rojový pud opouští - se zkracujícími se dny vycítí, že by do zimy již nestihly vytvořit dostatek zásob na přezimování.

V přírodě sbírají pyl, nektar i medovici a vytvářejí zásoby na zimu. Matka klade stále kolem 1500 - 2000 vajíček denně, včely ale v tomto období žijí krátce - jen kolem 4 týdnů. Množství vykonané práce jim zkracuje život.
Podle barvy pylových rousek může včelař určit, které květy včely zrovna navštěvují a odhadnout tak, jaký asi bude med.
Včela zůstává věrná jednomu druhu rostlin tak dlouho, dokud poskytuje nektar či pyl. Díky tomu může včelař získávat jednodruhové medy.

Na přelomu května a června poskytuje bohatou snůšku kvalitního medu akát

Roj, který se v máji rojí,
za plnou fůru sena stojí,
ale o svatém Jánu
ani za vodu ze džbánu.

 

Co dělají včelaři?

Přichází čas medobraní. Včelám se neodebírají všechny zásoby, ale jen část, aby neměly pocit nedostatku, který by je omezoval v plodování.


Vyfukování včel z medníku Odvíčkování medných plástů Vytáčení pomocí ručního medometu

Odebrané rámky plné medu včelař odvíčkuje, v medometu z nich vytočí med a zase je prázdné včelám vrátí k dalšímu zanesení. Jsou-li mezi nimi velmi tmavé souše, vyvaří je na vosk - do včelstev se již nevrací.

Med se po vytočení scedí přes síto, aby se odstranily hrubé nečistoty, a buď se rovnou stáčí do sklenic anebo před tím ještě do skladovacích nádob (konví, sudů, ...).
Včelař přidává další nástavky, dělá druhou řadu oddělků jako hlavní protirojové opatření a chová nové matky.
Chov matek probíhá v bezmatečném včelstvu nebo oddělku, které z larviček, přenesených včelařem do matečníkových misek vychová budoucí matky. Včelař je může do oddělků umístit těsně před vylíhnutím anebo jako panenské matky.

 


TOPlist