Medová limonáda - sodovka
Medová limonáda (pivo): Snadno a rychle Pro začátečníky, kteří chtějí kvalitní nápoj za směšnou cenu je tu návod krok po kroku.
Mok Vikingů, známý jako medové víno nebo medovina je nejběžnější nápoj z medu. (připomínám si čtení v brožurce bratra Adama že dobře udělaná medovina je lepší jak jakékoli víno z hroznů.) Běžný název popisované limonády je také medové šampaňské nebo sodovka, jak chcete. Také medové pivo. Je určitě lepší ve srovnání s nápojem vyrobeným z bílého cukru, který je zcela bez vitaminů a minerálů.
Tento recept ukáže včelaři, který použije vlastní med, jak vyrobit osm dvoulitrových lahví medového "šampusu", s pivním aroma, za pár šupů, během třiceti minut - jakmile pochopí postup - je možné ho pít už za 48 hodin po vykvašení (podle teploty uložení a aktivity kvasinek), s přísadami včetně medu, vody,kvasnic a ochucovadla a s trochou trpělivosti.
Vybavení
* Dvacetilitrový kbelík se spodní výpustí.
* 4-litrový džbán
* Velká dřevěná vařečka na míchání
* Plastový trychtýř, šíře 12 cm a 15 cm vysoký
Nejlépe je tyto věci připravit předem.
Přísady
* 4 gramy suchých vinných kvasinek
* 15 litrů vody
* 3 kg medu
* 60 ml pivního extraktu 30 MINUT (ROOT BEER EXTRACT) - vývar z bylinek... prostě přidat chuť
*
* Vždy mám zásobu po ruce, abych nemusel objednávat. Kvasinky jsou uloženy v mrazáku, protože musím mít pro přípravu medoviny.
(Používám Schimanski - E.V.)
Postup výroby
KROK #1 - Rozpustit kvasinky v 250 ml teplé vody.
KROK #2 - Nalít 12 litrů teplé vody 27 st.C do 20 l plastového vědra pomocí 4 l kbelíku. (Recyklovaná nádoba na mléko)
KROK #3 - Nalít med do vědra, pomocí zbylé teplé vody vypláchnout sklenice.
KROK #4 - Nalít pivní extrakt do vědra.
KROK #5 - Vložit rozpuštěné kvasinky do vědra.
KROK #6 - Naplnit opatrně přes nálevku osm dvoulitrových plastových lahví. Naplnit asi 2.5 cm pod vrchol. (Důležitá poznámka: opatrně abychom zabránili postříkání okolí.)
KROK #7 - Zašroubovat pevně uzávěry na lahve a umístit lahve položené na teplé místo, do kotelny - na 48 hodin (nebo déle) až se lahve nafouknou a tlakem ztuhnou.
KROK #8 - Přemístit je do ledničky, tak aby se vešly, nebo do chladného sklepa.
PÍT
Po vyjmutí z lednice k použití je důležité láhev opatrně vypustit z přebytečného plynu, opatrně přerušovaně otvírat, aby oxid uhličitý mohl uniknout a pěna nevystříkla. Přidat je možné led. Zbytek vrátit do lednice.
Za krátkou dobu kvašení se vytvoří zanedbatelné množství alkoholu, ale uchovaný oxid uhličitý působí osvěžující chutí.
Navíc: Recept na medové pivo (https://www.agroforum.cz/viewtopic.php?f=70&t=56)