Medová limonáda - sodovka

27.02.2011 17:56

Medová limonáda (pivo): Snadno a rychle Pro začátečníky, kteří chtějí kvalitní nápoj za směšnou cenu je tu návod krok po kroku.

Mok Vikingů, známý jako medové víno nebo medovina je nejběžnější nápoj z medu. (připomínám si čtení v brožurce bratra Adama že dobře udělaná medovina je lepší jak jakékoli víno z hroznů.) Běžný název popisované limonády je také medové šampaňské nebo sodovka, jak chcete. Také medové pivo. Je určitě lepší ve srovnání s nápojem vyrobeným z bílého cukru, který je zcela bez vitaminů a minerálů.

Tento recept ukáže včelaři, který použije vlastní med, jak vyrobit osm dvoulitrových lahví medového "šampusu", s pivním aroma, za pár šupů, během třiceti minut - jakmile pochopí postup - je možné ho pít už za 48 hodin po vykvašení (podle teploty uložení a aktivity kvasinek), s přísadami včetně medu, vody,kvasnic a ochucovadla a s trochou trpělivosti.

Vybavení

* Dvacetilitrový kbelík se spodní výpustí.

* 4-litrový džbán

* Velká dřevěná vařečka na míchání

* Plastový trychtýř, šíře 12 cm a 15 cm vysoký


Nejlépe je tyto věci připravit předem.

Přísady

* 4 gramy suchých vinných kvasinek
* 15 litrů vody

* 3 kg medu

* 60 ml pivního extraktu 30 MINUT (ROOT BEER EXTRACT) - vývar z bylinek... prostě přidat chuť
*

* Vždy mám zásobu po ruce, abych nemusel objednávat. Kvasinky jsou uloženy v mrazáku, protože musím mít pro přípravu medoviny.

(Používám Schimanski - E.V.)

Postup výroby

KROK #1 - Rozpustit kvasinky v 250 ml teplé vody.
KROK #2 - Nalít 12 litrů teplé vody 27 st.C do 20 l plastového vědra pomocí 4 l kbelíku. (Recyklovaná nádoba na mléko)
KROK #3 - Nalít med do vědra, pomocí zbylé teplé vody vypláchnout sklenice.
KROK #4 - Nalít pivní extrakt do vědra.
KROK #5 - Vložit rozpuštěné kvasinky do vědra.
KROK #6 - Naplnit opatrně přes nálevku osm dvoulitrových plastových lahví. Naplnit asi 2.5 cm pod vrchol. (Důležitá poznámka: opatrně abychom zabránili postříkání okolí.)

KROK #7 - Zašroubovat pevně uzávěry na lahve a umístit lahve položené na teplé místo, do kotelny - na 48 hodin (nebo déle) až se lahve nafouknou a tlakem ztuhnou.

KROK #8 - Přemístit je do ledničky, tak aby se vešly, nebo do chladného sklepa.

PÍT

Po vyjmutí z lednice k použití je důležité láhev opatrně vypustit z přebytečného plynu, opatrně přerušovaně otvírat, aby oxid uhličitý mohl uniknout a pěna nevystříkla. Přidat je možné led. Zbytek vrátit do lednice.

Za krátkou dobu kvašení se vytvoří zanedbatelné množství alkoholu, ale uchovaný oxid uhličitý působí osvěžující chutí.

 

Navíc: Recept na medové pivo (http://www.agroforum.cz/viewtopic.php?f=70&t=56)


TOPlist