BŘEZEN

27.02.2011 16:32

Co dělají včely

S postupným oteplováním a blížícím se jarem stoupá spotřeba zimních zásob, v březnu je to cca 3-5 kg medu za měsíc. Včelky zároveň začínají nosit pyl, vodu a nektar. Pyl obsahuje bílkoviny důležité pro výživu larviček, nektar je zdrojem energie. Zásobování je hlavním úkolem včelích dělnic, tedy včelek, které se starají především o matku, larvy, čistotu v úle a stavbu plástů.

Matka postupně klade víc a víc vajíček každým dnem.

Na okraji plástu jsou medné zásoby, blíže ke středu pyl, u něj zavíčkované buňky čekající na vylíhnutí včel. Uprostřed buňky s larvičkami, z nichž některé jsou již opět zavíčkovány.

Je-li včelstvo silné, má chuť vychovávat i trubce. Ti se narozdíl od dělnic a matky líhnou z neoplozených vajíček a protože jsou větší, potřebují i větší buňky.
O všechnu práci v úlu se nyní starají dlouhověké včely narozené v loni v podletí a na podzim. Žijí 6-8 měsíců a jejich život se tak pomalu krátí. Nahradí je nové včelky - narozené z prvních vajíček.

 

Co dělají včelaři?

Pro včelaře nastává čas první kontroly včelstva - zjišťuje, zda je matka v pořádku a klade, jestli včelstvo netrpí nedostatkem zásob a zda není jinak poškozeno. V případě potřeby spojuje slabé včelstvo se silným nebo se záložními oddělky.


Pokud byly výsledky podzimního léčení špatné, nastává čas vše napravit a provést jarní přeléčení.

Nemusíme-li ale v tomto období do včel příliš zasahovat, je to pro ně lepší. Dostatečné zakrmení v podletí a pečlivé léčení na podzim tak ušetří starosti včelaři i včelám.

Mimo včelnici je včelař v plné práci s přípravou rámků a nástavků na nadcházející jaro a léto. Natavuje mezistěny, dokončuje opravy a desinfekci nástavků a snaží se odhadnout průběh nové sezóny.

 


TOPlist