ŘÍJEN

27.02.2011 16:15

Co dělají včely

Matka ploduje stále méně, ve včelstvu již nejsou téměř žádní trubci. V noci jsou včely semknuté v chomáči, který za teplých dní rozpouštějí a ještě sem-tam vyletují ven.

Včely semknuté do chomáče v chladném období... ... se při oteplení rozvolní do celého úlu
Z příležitostné snůšky včely přinášejí pestrobarevné pylové rousky. V teplých letech se také ještě objevuje medovicová snůška.
Jak pro celou přírodu tak i pro včely začíná období klidu – na včelnici tedy mnoho pohybu není.

 

Co dělají včelaři?

Pro včelaře začíná období podzimního léčení. Provádí se pomocí kouře (fumigace) anebo aerosolu (mlhy). Ve včelstvu je již jen málo plodu, roztoč Varroa destructor přežívá pouze na dospělých včelách.

Kouř či aerosol jej tak zasáhne a zahubí. Léčení se opakuje dvakrát či třikrát a proti vzniku odolných roztočů se střídají účinné přípravky.

 

Všichni roztoči se zpravidla nevyhubí, ale do příštího jara jich zůstane jen malé množství. V opačném případě včelstvo uhyne během zimy či na jaře a v úlu zůstanou jen cukerné zásoby.

Včelaři také věnují velkou péči rezervním souším. Skladují je pro příští rok, aby včelám ušetřili práci se stavěním. Pokud nejsou všechny souše v úlu, mohly by být snadno zničeny. Zavíječ voskový je mol, jehož larvy se živí včelím voskem a zbytky kokonů po včelích larvách. Do zámrazu je schopen souše úplně zničit.

 


TOPlist